maandag, april 18, 2005

Hoogervorst

Hans Hoogervorst, minister van volksgezondheid, welzijn en sport, heeft wilde plannen om 'ongezond levende' Nederlanders aan te pakken. Zogenaamd om Nederland een gezonder land te maken, maar onderliggende gedachte is natuurlijk dat hij geld wil gaan verdienen door misschien wel belastingen op vet te gaan heffen.

Kijk, er lopen de laatste jaren steeds meer mensen met Tokkie-omvang rond. Dat is niet gezond, en kost het land veel geld. Dat snap ik ook nog wel. Maar mag ik potverdriedubbeltjes zélf weten wanneer ik een Big Mac wil eten? Als het aan Hoogervorst ligt, binnenkort niet meer...

Van Hoogervorst moeten we aan de bleekselderij en vooral: meer sporten. Mensen die sporten leven langer (Euh, meneer Hoogervorst: als mensen ouder worden kost dat de staat ook veel geld hoor) en gezonder. Heeft iemand die man al verteld dat momenteel sport jaarlijks al zo'n 3.000.000 medische behandelingen* aan blessures oplevert?

Hoogervorst leeft zelf gezond, en wenst dus geen hoge premie te moeten betalen voor mensen die 'ongezond' leven. Ikzelf wens geen hoge premie te betalen voor mensen die zonodig iedere zondag moeten voetballen en daarbij hun kruisbanden scheuren. Krijg ik als niet-blessuregevoelige niet-sporter straks ook korting op m'n premie, meneer Hoogervorst?



* Sportblessures leiden op basis van extrapolaties van OiN tot een totaal van 3.000.000 medische verrichtingen per jaar. Hiervan komt 61% voor rekening van de fysiotherapie, 26% voor de huisarts, 7% voor de SEH afdelingen, 5% voor de specialist en 1% voor ziekenhuisopnames. OiN staat voor het periodiek terugkerende onderzoek Ongevallen in Nederland, uitgevoerd door Consument en Veiligheid i.s.m. onder meer het UMC Utrecht, en dit alles in opdracht van het ministerie van VWS.

|